I ”Skodsborg del 1” præsenteres Skodsborgs sydlige attraktioner. Ved hjælp af gamle postkort, dokumenteres områdets historie mens Jens Bruhn og Jimmy Rehak vandrer gennem nutidens fine kystbebyggede områder.
Turen tager sit afsæt i området ved Mølleåens udløb i Øresund, hvor den smukke Strandmøllen og Strandmøllekroen forskønner udsigten mod de mange prægtige bygninger på strækningen mod nord.
Vi besøger Frederik VII og grevinde Danner ved deres sommerresidens, som dannede rammen om ægteparret sommerliv i tiden 1852 til konges død i 1863. Her har grevindes Danner palæ siden fået en del nye naboer. Stedet har stadigvæk en speciel atmosfære, som ikke mindst konges stengrotte sætter kolorit på.
Det er i dette tidligere kongelige område, at adventistsamfundet oprettede Skodsborg Sanatorium i slutningen af 1800-årene og som i dag huser Skodsborg Sundhedscenter, hvor mange lokale dagligt dyrker helsegivende øvelser.
Skodsborg blev i begyndelsen af 1900 årene landskendt som et sted, hvor velhavende byboer kunne indlogere sig på de to badehoteller, der dengang havde funktioner, som Middelhavskysten frister mange af nutidens mennesker.
Men Skodsborg var bestemt også en industriby, hvor mange arbejdere havde deres arbejdspladser og boliger. Skodsborg Hattefabrik havde således kronede dage frem til 70’erne. Lige så Esprit de Valdemar, der var kendt som Nordens første parfumefabrik og agentur for datidens tyske parfume 4711. Da hattefabrikken på modsatte side lukkede, blev bygningerne i en årrække anvendt som lager for Esprit de Valdemar.
Området blev tillige anvendt som københavnerens meste søgte udflugtsmål i sommerhalvåret, hvor Bøllemosen og stranden var attraktioner, som mange bybørn havde stor glæde af.
Også storpolitiske personligheder slog deres folder i Skodsborg, som da Lenin, Rosa Luxembourg, Karl Liebknecht, Th. Stavning og mange andre samfundskritiske politikere mødtes til en internationale kongres i 1910.
Tilrettelæggelse: Jens Bruhn
Mobilproduktion: Jimmy Rehak