Forside EU’s økonomiske politik (1)

EU’s økonomiske politik (1)


I første episode (1/2) ser vi på EU’s budget og vi stiller blandt andre spørgsmålene; Hvad vi får ud af det?. Hvordan EU er stillet i verden? Hvad der står i vejen for at EU kan have en stærkere stemme i verdens udvikling.
Helt overordnet er EU’s årlige budget på ca. 186 mia. euro, svarende til 1.384 mia. kroner – eller ca. 3.400 kroner pr. borger i EU.

Baggrund

Det er Kommissionen der præsenterer et forslag til budgettet og Europa-Parlamentet og EU-landenes regeringer i Ministerrådet, der skal vedtage budgettet.
Budgettet og forhandlingerne giver typisk anledning til politiske kampe om hvad EU’s penge skal bruges til. En af de allerstørste kampe udkæmpes om landbrugets andel af budgettet.
EU’s indtægter kommer primært fra EU-landene, og omfatter en vis procentdel af landenes bruttonationalindkomst (BNI) og en momsindtægt, som fastsættes på baggrund af landenes momsindtægter. Hertil kommer EU’s told og sukkerafgifter, samt bøder som EU pålægger virksomheder. Langt den største del af pengene – omkring 90 pct. – betales tilbage til EU-landene via programmer og aktiviteter.
EU bruger den største del af pengene på fremme af bestemte politikker; Udgifter
inden for landbrug, forskning og udvikling – og på at hæve velstandsniveauet i EU’s mindre velstående lande, samt udviklingsstøtte og humanitær bistand til lande uden for EU.
Er EU’s økonomiske politik tidssvarende? Og hvordan kan EU’s økonomiske politik imødekomme de mange udfordringer?

Episode 2 i serien “EU’s økonomiske politik” finder du her.